gastouder worden zonder gastouderbureau

Vind je kinderen geweldig en lijkt het je fijn om in je eigen huis te kunnen werken? Dan is werken als gastouder een hele goede optie! Maar kun je eigenlijk ook gastouder worden zonder gastouderbureau? En welke dingen moet je allemaal regelen voor je als gastouder aan de slag kunt?

Gastouder worden zonder gastouderbureau niet verstandig

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: iedereen die officieel gastouder wil worden zal zich moeten inschrijven bij een geregistreerd gastouderbureau. Je zou er wel voor kunnen kiezen je niet in te schrijven bij zo’n bureau, maar dan krijgen de ouders van jouw opvangkinderen geen kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Om die kinderopvangtoeslag te ontvangen, hebben ouders namelijk het registratienummer van jouw gastouderlocatie nodig. En om zo’n registratienummer te ontvangen moet je als gastouder worden ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang. Dat kan alleen wanneer je bent aangemeld bij een gastouderbureau.

De meeste ouders die hun kind bij een gastouder willen onderbrengen, doen dat namelijk omdat zij beiden werken. En wie beiden werkt, heeft in de meeste gevallen recht op kinderopvangtoeslag. Dan is het wel gunstig om te kiezen voor opvang waarbij je dat recht op toeslag behoudt. Een van die vormen van kinderopvang is het onderbrengen van je kinderen bij een gastouder die is ingeschreven bij een gastouderbureau.

Inschrijving bij een gastouderbureau

Gastouder worden zonder gastouderbureau is dus niet aan te raden. Gelukkig zijn er ontzettend veel gastouderbureaus waar je je kunt inschrijven wanneer je gastouder wilt worden. Deze gastouderbureaus moeten dan wel geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang. Welke ondersteuning deze bureaus bieden, verschilt echter wel per bureau. Sommige bureaus helpen je alleen met het zoeken naar kinderen voor je opvang, terwijl andere bureaus je ook echt ondersteunen wat betreft je administratie. Wanneer je je aansluit bij het concept Thuiscrèche, krijg je naast hulp bij je administratie ook andere ondersteuning, zoals het reclame maken voor jouw Thuiscrèche.

Voordat je je kunt inschrijven bij een geregistreerd gastouderbureau moet je wel beschikken over het juiste diploma. Op de site van DUO vind je een lijst met geschikte opleidingen en referentie-opleidingen waarmee je erkenning kunt aanvragen van jouw diploma. DUO gaat dan onderzoeken of jouw diploma geschikt is om als gastouder te mogen werken.

Verdere eisen om gastouder te worden

Naast dat je moet beschikken over het juiste diploma en je ingeschreven moet staan bij een geregistreerd gastouderbureau, gelden er nog meer eisen voor je gastouder kunt worden. Zo moet je beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag en een EHBO-certificaat voor kinderen. Daarnaast moet je als gastouder ingeschreven staan in het Personenregister Kinderopvang. Dit is ook verplicht voor eventuele huisgenoten of mensen die aanwezig zullen zijn in jouw gastouderopvang. En voor je officieel geregistreerd kunt worden als kinderopvanglocatie, moet de GGD jouw opvang komen controleren op kindveiligheid.

Vergeet het woord gastouder en word Crècheleidster

Begint het je nu al te duizelen bij het horen van alle dingen die je moet regelen voor je gastouder kunt worden? Sluit je dan aan bij het concept van Thuiscrèche en word Crècheleidster van je eigen Thuiscrèche! Thuiscrèche is een uniek concept dat staat voor kleinschalige kinderopvang van hoge kwaliteit. Vergeet daarom het woord gastouder, vanaf nu ga je werken als Crècheleidster. Vanuit Thuiscrèche begeleiden we je van A tot Z gedurende dit hele proces. Zo helpen we je bij het starten van je eigen Thuiscrèche en bieden we je als zelfstandige gastouder begeleiding en advies bij een groot deel van je administratie. Daarnaast helpen we je ook bij het vinden van opvangkinderen.

Gastouder worden via Thuiscrèche: zelfstandig maar nooit alleen

Voor het starten van je eigen Thuiscrèche is het vereist dat je jezelf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Zo word je zelfstandig ondernemer. Dat klinkt misschien spannend, maar het zorgt ervoor dat je aan het einde van het jaar een stuk meer van je inkomsten overhoudt en dat je bovendien veel gemaakte kosten in mindering kunt brengen. En ook bij deze stap kun je rekenen op volledige ondersteuning vanuit thuiscreche.nl.

Daarnaast betalen wij de verplichte jaarlijkse herhalingscursus voor je EHBO kind-certificaat en helpen we je bij de voorbereiding voor de controle van je opvang door de GGD. En wie net begint met een eigen Thuiscrèche, maakt zich misschien zorgen over het vinden van opvangkinderen. Dat is nergens voor nodig. Vanuit thuiscreche.nl brengen we je eigen Thuiscrèche onder de aandacht bij het grote publiek. Dat doen we door onder andere een eigen webpagina voor je te creëren op onze website, door het ontwerpen van visitekaartjes en door het maken van reclame op social media.

Nog een extra voordeel van gastouder worden via Thuiscrèche: je staat er nooit alleen voor! Door middel van appgroepen en jaarlijkse bijeenkomsten blijf je in contact met andere Crècheleidsters om te luisteren naar elkaars ervaringen of om te sparren over lastige kwesties. Zo werk je als Crècheleidster wel zelfstandig, maar ben je nooit alleen.

Benieuwd geworden naar het starten van je eigen Thuiscrèche? Bekijk ons 8-stappenplan naar je eigen Thuiscrèche. Liever eerst meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op, we vertellen je er graag meer over.

 

Benieuwd welke kosten gastouder worden met zich meebrengt? Lees het in deze blog.

Liever ervaringsverhalen lezen van andere Crècheleidsters? Lees de interviews op onze website, zoals het interview met Marijn, sinds kort trotse eigenaresse van Thuiscrèche de Lotus!