Alle Crècheleidsters van Thuiscrèche krijgen advies en ondersteuning van twee adviseurs: Kirsten Kinaci-Meyn en Karine Feddema. Met deze persoonlijke begeleiding onderscheidt Thuiscrèche zich zeker van andere gastouderbureaus. Eerder vertelde Karine al uitgebreid over haar rol, de dagelijkse werkzaamheden en wat zij voor de Crècheleidsters kan betekenen. Deze keer komt Kirsten aan het woord. Lees verder om te ontdekken waarom zij zo enthousiast is over haar functie en het concept Thuiscrèche.

Op mijn plek

Kirsten is 35 jaar, woonachtig in Enschede en moeder van vier kinderen. “Ik ben al vrij jong moeder geworden: onze oudste, een jongen, is 15 jaar. Onze dochters zijn 12, 9 en 7 jaar. Onlangs ben ik met hun vader getrouwd”, vertelt Kirsten trots.
“Inmiddels ben ik anderhalf jaar als adviseur werkzaam bij Thuiscrèche en zit ik helemaal op mijn plek. Nadat ik de opleiding SPW heb gevolgd, ben ik op mijn twintigste als pedagogisch medewerker aan de slag gegaan bij een kinderdagverblijf. Later werd ik assistent leidinggevende en heb daarna nog een jaar als VVE (vroeg voorschoolse educatie) coach gewerkt. Dit was een samenwerking tussen het kinderdagverblijf en de basisschool, waarbij we kinderen met bijvoorbeeld een taalachterstand een voorschoolse educatie (VVE) aanboden, zodat ze een betere overstap zouden maken naar de basisschool.”

Coachen

“Tijdens mijn werk als coach merkte ik dat deze rol goed bij mij past, maar mijn hart ligt absoluut ook bij de kinderopvangbranche”, vervolgt Kirsten haar verhaal. “Op het moment dat ik de vacature voor ‘adviseur bij Thuiscrèche’ zag, was ik direct enthousiast. Ik denk namelijk dat de kleinschaligheid van de Thuiscrèches veel voordelen biedt en de kwaliteit ten goede komt. Het niveau is hoog en de aanpak heel professioneel. In mijn functie kan ik de Crècheleidsters ondersteunen, aansturen en tevens coachen.
Recent heb ik de training NLP* Practitioner gevolgd en om die kennis nog meer te integreren heb ik daarna de training NLP Master Practitioner gevolgd. De tools die ik daar heb geleerd om jezelf en anderen uit te dagen om te groeien brengen mij nu zoveel, ook in het dagelijks leven, maar vooral in de functie die ik nu heb. Het helpt in de communicatie met de Crècheleidsters en de ouders. Zelfs bij mijn eigen pubers kan ik het toepassen, maar dat hebben zij helemaal niet in de gaten,” lacht Kirsten.

Stage lopen

“Mijn dagelijkse werkzaamheden zijn heel divers. Ik krijg allerlei verschillende vragen van ouders en Crècheleidsters. Gisteren belde er bijvoorbeeld een Crècheleidster die vertelde dat er bij haar een nieuwe stagiair gaat starten en hier graag samen de nodige dingen voor wil regelen. Toevallig had deze student zelf de stageplek geregeld, maar doorgaans nemen de mbo-docenten contact met ons op met de vraag of wij ergens plek hebben. Dan breng ik ze in contact met een Thuiscrèche die stagiairs wil begeleiden en er op dat moment ruimte voor heeft; het is namelijk niet verplicht. Als na een kennismaking blijkt dat het klikt, zorg ik ervoor dat ze een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aanvragen, dat de stagiair zich koppelt in het Persoonsregister en natuurlijk dat er een stage-overeenkomst wordt getekend alvorens de stagiair start. Ook is het belangrijk dat de Crècheleidster afspraken maakt met de stagiair over de te behalen doelen”, licht Kirsten toe.
“Ter verduidelijking: Thuiscrèche zit een beetje tussen een kinderdagverblijf en een gastouder in. De Thuiscrèches hebben de kwaliteit en professionaliteit van een kinderopvang, maar de kleinschaligheid van een gastouder. Studenten tot en met niveau 2 kunnen stage lopen bij een Thuiscrèche. Vooral voor studenten die het spannend vinden of het nog niet helemaal kunnen overzien, is een stage bij een Thuiscrèche vaak een zeer geschikte tussenoplossing. Natuurlijk kost het begeleiden van een stagiair tijd, maar ik merk dat onze Crècheleidsters het heel leuk vinden om hun kennis over te dragen. Daarnaast is het voor iedereen leerzaam, zelfs voor de kindjes.”

Gastouders versus Crècheleidsters

“Van vroeger uit hebben wij – Parbédie Kinderopvang – nog een aantal gastouders. Vaak werkt een gastouder met verschillende gastouderbureaus. Wij werken echter het liefst alleen met gastouders die kiezen voor één bureau. Op die manier kunnen wij ons volledig richten op de gastouder en haar of hem goed ondersteunen en adviseren. Ik merk dat ze ook vanuit de gemeenten steeds meer kwaliteit en professionaliteit verwachten van een gastouder. Om die kwaliteit te kunnen waarborgen is het voor beide partijen ook veel praktischer om met één adviseur te werken. Dit is één van de redenen waarom Judith en Berend (eigenaren van Parbédie) destijds de Thuiscrèches zijn gestart. Op deze manier is voor alle partijen alles nog beter geregeld. Zo heb je als Crècheleidster maar te maken met één beleid, één tarief en één aanspreekpunt. Bij een Thuiscrèche komen vanzelfsprekend alle kinderen via ons. Dit heeft als voordeel dat we alle kindjes en hun gezinnen kennen, weten wat er speelt en hierdoor goed kunnen inspelen op verschillende vragen en situaties. Wij staan dan ook volledig achter ons concept en merken dat door de jaren heen de ouders, maar ook zeker de nieuwe Crècheleidsters ons goed weten te vinden en waarderen.”

Samenspraak

“Een geweldig leuk onderdeel van mijn werkzaamheden is het begeleiden van nieuwe Crècheleidsters. Daar komt natuurlijk behoorlijk wat bij kijken. Zo neem ik ze mee in het hele proces om een opvang te starten, maar begeleid ze ook op pedagogisch vlak. Ik laat ze bijvoorbeeld nadenken over hun eigen visie over de opvang en hoe zij kunnen zorgen voor een dagritme dat bij hen en de opvangkinderen past. In die opstartfase koppel ik de nieuwe Crècheleidster ook aan een collega-Crècheleidster, zodat ze kunnen sparren, ideeën kunnen opdoen en zo van elkaar kunnen leren. Er is absoluut geen concurrentie, ze versterken elkaar juist”, vertelt Kirsten.
“De Crècheleidsters hebben in overleg met elkaar het nieuwe uurtarief vastgesteld. Er zat natuurlijk – zoals bij veel organisaties – een uurtarief verhoging aan te komen voor 2023. Dat kunnen wij als adviseurs zeker niet alleen bepalen. Wij geven advies, maar het is uiteindelijk het inkomen van de Crècheleidsters, dus zij moeten voor zichzelf goed in kaart brengen waar hun kosten zijn verhoogd en wat een reëel tarief is. Belangrijk is dat het in samenspraak gaat en dat iedereen zich content voelt bij het nieuwe uurtarief.”

Leren

“Onze Crècheleidsters spreken elkaar regelmatig. Elke stad of regio heeft een eigen groepje dat soms samen dingen onderneemt. Wat wij belangrijk vinden is dat ze elkaar in ieder geval weten te vinden bij vragen en elkaar kunnen inspireren. Daarnaast organiseren wij jaarlijks voor alle Crècheleidsters een Thuiscrèchedag met een interessante spreker, workshops en natuurlijk een gezellig afsluiting. Het belangrijkst vind ik dat de Crècheleidsters die dag iets leren en naderhand het gevoel hebben dat ze iets aan de dag gehad hebben. Daarom besteden wij daar veel aandacht aan: we evalueren regelmatig en de Crècheleidsters kunnen dan aangeven wat ze nog zouden willen leren.
Om de Crècheleidsters permanente scholing te bieden hebben wij onlangs een nieuw systeem geïntroduceerd: Kinderwijs TV. Dit is een online leeracademie waar de Crècheleidsters online cursussen kunnen volgen. Ze beslissen zelf welke leermodule ze wanneer volgen. Zo hebben ze de mogelijkheid voortdurend in te spelen actuele thema’s binnen hun eigen opvang.. Voor deze online leeracademie vragen wij een kleine jaarlijkse bijdrage.

Korte lijntjes

“Qua verdeling is het zo geregeld dat ik de adviseur ben van de Thuiscrèches in de regio Twente, met locaties in o.a. Hengelo (ov), Weerselo en Enschede. Maar ik adviseer bijvoorbeeld ook in Neede en IJsselmuiden. Karine werkt vanuit Doetinchem en adviseert de Thuiscrèches die meer in de richting van het zuiden en westen van het land liggen.
Momenteel heb ik 24 Thuiscrèches onder mijn hoede. De lijntjes zijn heel kort. Het is erg handig dat ik bij zoveel verschillende Thuiscrèches kom en de leidsters goed leer kennen. Hierdoor weet ik goed wat er speelt en wat ze nodig hebben. Zo kan ik nieuwe Crècheleidsters ook weer beter kan helpen”, zegt Kirsten.

Ontwikkelingen

“Eind november ben ik bij een bijeenkomst voor gastouderbureaus geweest. Dit werd georganiseerd vanuit de Brancheorganisatie Kinderopvang in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de GGD GHOR. Tijdens deze bijeenkomst werden de laatste ontwikkelingen op het gebied van Wet- en Regelgeving en Toezicht gepresenteerd. Ik was er heen gegaan om geïnspireerd te raken en antwoord te krijgen op de vragen: waar liggen onze verbeterpunten en kansen en in hoeverre ligt de visie van Thuiscrèche in lijn met de toekomstige landelijke verwachtingen? Uit deze bijeenkomst bleek dat Thuiscrèche.nl in de huidige vorm een mooi kansrijk beroep is voor onze professionele Crècheleidsters. Voor nu, maar ook zeker in de toekomst!
Wij vinden het heel belangrijk om onze kwaliteit te waarborgen en waar mogelijk te verhogen. Hier betrekken wij onze Crècheleidsters ook bij. Daarom nemen wij onze Thuiscrèches bijvoorbeeld ook constant mee in de wijzigingen die binnen de branche kinderdagverblijven plaatsvinden.”

Passie

“Ik werk natuurlijk nog niet zo lang bij Thuiscrèche, maar ik heb wel de nodige ervaring doordat ik vanaf mijn 20e werkzaam ben in de kinderopvangbranche. Thuiscrèche is een prachtig concept en onze Crècheleidsters doen hun werk met heel veel passie”, concludeert Kirsten. “Mede doordat ze een adviseur hebben die hen ontzorgt, kunnen ze hun werk goed doen en zich volledig richten op de opvang van de kinderen. Van die persoonlijke aandacht worden de kindjes het meest gelukkig, dat is het allerbelangrijkst.”

 

Heb jij interesse om als Crècheleidster aan de slag te gaan bij Thuiscreche.nl?

Wil jij meer weten? Neem contact met ons op! Kirsten of Karine vertelt je graag meer over het runnen van een eigen Thuiscrèche.

 

——-

* NLP staat voor Neuro linguïstisch programmeren. NLP is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering.