aantal kinderen gastouder

Een gastouder vangt kinderen op in de eigen woning of bij ouders thuis. Je moet hierbij voldoen aan bepaalde eisen, zoals het juiste diploma en een inschrijving bij een gastouderbureau. Maar hoeveel kinderen mag een gastouder opvangen?

Het maximum aantal kinderen dat een gastouder mag opvangen

Hoeveel kinderen je als gastouder mag opvangen, hangt af van de leeftijd van de kinderen. Het maximaal aantal kinderen dat je mag opvangen, staat beschreven in de Regeling kwaliteit gastouderbureaus. Vang je baby’s op (tot 1 jaar)? Dan mag je maximaal twee kinderen tegelijk opvangen. Gaat het om kinderen van 2 jaar dan mag je er maximaal vier tegelijk opvangen. Voor kinderen met een leeftijd tot 4 jaar geldt een maximum van vijf kinderen. Kinderen tot 13 jaar mag je in groepen van zes tegelijk opvangen. Soms telt de ruimte van de opvanglocatie ook mee voor het maximaal aantal kinderen dat opgevangen mag worden.

Tellen mijn eigen kinderen mee?

Wil je als gastouder naast opvangkinderen ook je eigen kinderen opvangen? Dan tellen deze kinderen mee voor het maximum aantal kinderen dat je tegelijkertijd mag opvangen, mits ze jonger zijn dan 10 jaar. Aanwezige vriendjes of vriendinnetjes tot 10 jaar tellen ook mee voor het maximum aantal kinderen dat je als gastouder mag opvangen.

Samengevat betekent dat dat je als gastouder maximaal zes opvangkinderen jonger dan 13 jaar tegelijkertijd mag opvangen (je eigen kinderen meegerekend), waarvan:

  • Maximaal vijf kinderen jonger dan 4 jaar
  • Maximaal vier opvangkinderen jonger dan 2 jaar
  • Maximaal twee opvangkinderen jonger dan 1 jaar

Meer dan vier kinderen aanwezig

Wanneer je meer dan vier kinderen tegelijkertijd opvangt (je eigen kinderen tellen hier dus ook voor mee), dan moet er altijd een achterwacht beschikbaar zijn. Deze persoon is minstens achttien jaar of ouder en tijdens de opvang telefonisch bereikbaar. In het geval van calamiteiten kan deze persoon binnen vijftien minuten aanwezig zijn. Tijdens de inspectie door de GGD moet je als gastouder aantonen wie de achterwacht is.

Aan welke eisen moet ik verder voldoen om gastouder te worden?

Wil je graag gastouder worden? Dan gelden er bepaalde eisen. Zo moet je de Nederlandse taal spreken, minimaal 18 jaar oud zijn en beschikken over het juiste diploma. Bekijk hier de lijst met alle opleidingen die voldoen. Naast een geldig diploma en een EHBO voor kinderen certificaat moet je ook beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag. Hiermee kun je je inschrijven in het Personenregister Kinderopvang. Vervolgens moet je je ook inschrijven bij een geregistreerd gastouderbureau.

Controle van de opvanglocatie

Zoals gezegd bepaalt in sommige gevallen de opvanglocatie het maximum aantal kinderen dat opgevangen wordt. Voor elke opvanglocatie geldt daarnaast dat de ruimte geheel rookvrij moet zijn. Daarnaast moeten er voldoende rookmelders aanwezig zijn en moet het huis kindveilig ingericht zijn. In het huis (maar ook buiten) moet er verder voldoende gelegenheid zijn om te spelen, eten en slapen. Een gastouderbureau vertelt je wat je precies kan verwachten van deze controle en op welke punten je moet letten.

Starten als gastouder? Word Crècheleidster in je eigen Thuiscrèche!

Wil jij beginnen als gastouder? Start dan je eigen Thuiscrèche via Thuiscreche.nl! Binnen dit unieke franchise concept start je als zelfstandig ondernemer en werk je als Crècheleidster in je eigen opvanglocatie. Maar geen zorgen, ondanks dat je zelfstandig werkt sta je er bij Thuiscreche.nl nooit alleen voor! We bieden je intensieve begeleiding bij het regelen van alle inschrijvingen. Ook bereiden we je voor op de controle van je opvanglocatie door de GGD. Zo bereiden we je compleet voor op je start als Crècheleidster.

Daarnaast helpen we je bij het vinden van opvangkinderen. We richten een complete pagina voor je in op onze website en helpen je met promotie door middel van flyers en visitekaartjes. En ben je eenmaal aan de slag als Crècheleidster? Dan organiseren we jaarlijks bijeenkomsten waar je andere Crècheleidster kunt ontmoeten. Ook regelen we de jaarlijkse terugkom cursus voor het verplichte EHBO certificaat en bieden we je ondersteuning bij je administratie. Zo werk je wel zelfstandig, maar sta je er nooit alleen voor.

Meer weten over gastouder worden via Thuiscrèche.nl? In dit artikel lopen we je rustig door alle stappen heen