Het is vandaag de start van de nationale museumweek. Een museum wordt door kinderen vaak ervaren als saai en oninteressant. Speciaal voor jullie hebben we de leukste musea voor het hele gezin op een rijtje gezet. Waarom? Omdat kinderen ontzettend veel kunnen leren van een museum én omdat er genoeg musea zijn in Nederland die hartstikke leuk zijn voor kinderen.

 1. Naturalis – Leiden

  In museum Naturalis kun je 66 miljoen jaar terug in de tijd reizen en sta je oog in oog met het echte skelet van Tyrannosaurus rex. In deze interactieve tentoonstelling kom je alles te weten over deze legendarische dino. Ontdek hoe hard T. rex kon rennen, bekijk hoe de experts dinobotten schoonmaken en loop tussen allerlei levensechte dino’s.

 2. Zuiderzeemuseum – Enkhuizen

  Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten zelfs nog extra aandacht onder de titel Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van de zeven kernambachten: zeil maken, touw slaan, netten breien, smeden, kuipen, manden maken, vis roken en stoken. De ambachtslieden vertellen je er graag alles over. Ga ook creatief aan de slag in het doe-het-zelf-paviljoen. Hier word je uitgedaagd te ontdekken wat je met ambachtelijke materialen uit het Zuiderzeegebied en je eigen handen kunt maken. Een leuk museum voor jong en oud!

 3. NEMO – Amsterdam

  In NEMO Science Museum ontdekt iedereen, van jong tot oud, hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn. Op vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops ervaren bezoekers hoe bijzonder alledaagse dingen zijn. NEMO is uitgeroepen tot een van de meest fantastische musea voor kinderen.

 4. Kinderboekenmuseum – Den Haag

  Het Kinderboekenmuseum in Den Haag wil kinderen spelenderwijs kennis laten maken met de Nederlandse jeugdliteratuur en ze laten beleven hoe verrijkend en inspirerend verhalen zijn. Creatief omgaan met taal en het stimuleren van plezier in lezen en schrijven staan er centraal. Met wisselende tentoonstellingen worden de bezoekers meegenomen in de belevingswereld van bekende kinderboeken. Zo is er nu voor kinderen van 7 jaar een Kikker-tentoonstelling. Net als in de boeken leren kinderen in deze vrolijke doe- en leertentoonstelling over grote emoties als liefde, angst en blijdschap.

 5. Corpus – Oegstgeest

  In Corpus beleef je in 55 minuten een spectaculaire ‘reis door de mens’. Dat is uniek in Nederland, zelfs in de hele wereld. Nergens anders krijg je zo’n bijzonder doorkijkje in het functioneren van de mens. Je leert hoe het lichaam in elkaar zit, hoe het werk en wat je moet doen om het gezond te houden.

 6. Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome – Lelystad

  Aviodrome bestaat uit meer dan 6000 vierkante meter vliegtuigpret. Ontdek wat er allemaal te doen is! Aviodrome is niet alleen ontzettend leuk, maar ook hartstikke leerzaam.

 7. Marinemuseum – Den Helder

  Het Marinemuseum in Den Helder heeft verschillende ontdekkingstochten voor gezinnen met kinderen. Kinderen leren spelenderwijs over de Rijkswerf, zeehelden, stoere marineverhalen of kunnen op missie door het museum.

 8. Nederlands Watermuseum – Arnhem

  Als je op zoek bent naar een echt doe-museum, dan moet je bij het Nederlands Watermuseum in Arnhem zijn. Hier voer je zelf waterproefjes uit en kom je van alles te weten over dijkbeheer en het drink- en grondwater in Nederland en de rest van de wereld. In het museum is een heus waterlaboratorium gevestigd. Tijdens vakanties worden er speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd.

 9. Tropenmuseum – Amsterdam

  Het Tropenmuseum is een museum over mensen, gevestigd in een van de mooiste originele museumgebouwen van Nederland. Vanuit de monumentale Lichthal is er een mooi uitzicht op wat het museum te bieden heeft: negen vaste tentoonstellingen waarbij de objecten stuk voor stuk een menselijk verhaal laten zien en nieuwsgierig maken naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van Afrika tot West- en Zuidoost-Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika en van een verhalenreis tot een muziekreis – In het Tropenmuseum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn. Je kijkt hier je ogen uit en krijgt een echt vakantiegevoel.

 10. Nationaal Militair Museum – Soest

  Bekijk echte vliegtuigen, pantserwagens en helikopters uit de collecties van het Militaire Luchtvaarmuseum en het Delftse Legermuseum in het Nationaal Militair Museum. Een leuk museum voor alle stoere jongens en meisjes.